Çok Çikolatalı Kurabiye

Küçüklüğümden bu yana bizim geleneksel kurabiye tariflerimiz bana hep kuru gelmiştir.. Browni tarzı içi akışkan ve ıslak kurabiyeler benim damak tadıma daha çok hitap etmiştir. Bugün vereceğim, adını Çok Çikolatalı Kurabiye koyduğum tarif tam anlamıyla bana hitap ediyor diyebilirim. Bu tip benzer lezzetlerin en temel örneği ve benim de esinlendiğim kurabiye tarifi olan 'Chocolate Chip Cookies'in menşei ise Amerika.. Bol şekerli, bol çikolatalı, tereyağlı ve yatsı bir şekile sahip olan kurabiye çeşididir kendisi. Benim uyguladığım tarif ise, üzerinde biraz oynanmış ve bizim ölçülerimize uyarlanmış hali.. Bizim evde sürekli uyguladığım bir reçete olmasa da, yaptığımda bayıla bayıla yediğimiz, çok sevdiğimiz, dışı kıtır içi yumuşacık hafif ıslak bir kurabiye kendisi..Bu arada, hazırladıktan sonra harcını bir-iki gün buzdolabında saklayabileceğiniz, arzu ettiğinizde fırınlayabileceğiniz, elinizin altında olabilecek bir reçete.

180' derece
10-12 dakika

Malzemeler
-200 gr tereyağ
-1 yumurta
-1 yumurta sarısı
-1,5 su bardağı esmer şeker
-Yarım su bardağı şeker
-2,5 su bardağı un
-1,5 su bardağı(parça çikolata/bitter-sütlü-beyaz)
-Yarım çay kaşığı tuz
-1 tatlı kaşığı granül kahve
-1 paket kabartma tozu
-1 vanilya çubuğu

*Su bardağı olarak ortalama 230-250ml'lik bir bardak kullanmanızı tavsiye ediyorum. Çok büyük bardaklar ölçümüzün oranını bozabilir.

Hazırlanışı
1)Bu tarifte tereyağın tam yumuşamış krema haline gelmesi gerekiyor. Bir diğer seçenek ise benmaride çok uzun tutmadan erimesini sağlayabiliriz. 
İlk olarak erimiş tereyağı, şeker, vanilya tohumu ve granül kahvemizi sırayla ekleyerek karıştırıyoruz. 
Esmer şeker, beyaz şeker ve tereyağı karıştığında böyle kremamsı bir kıvama sahip oluyor.
2)Şeker ve tereyağını 5-6 dakika orta hızda karıştırdıktan sonra yumurtamızı ve yumurta sarısını ekliyoruz.
*Yumurtaları ekledikten sonra artık fazla karıştırmaktan kaçınıyoruz. 
3)Son aşamada kuru malzemelerimizi ekliyoruz. Kabartma tozu, tuz ve unu ekledikten sonra malzemelerin yeteri kadar karıştığından emin oluyoruz.
Kurabiye hamurunun kıvamı aşağıdaki şekilde yumuşak oluyor.
4)Son olarak artık, 3 renk çikolatamızı ekleyip, şekillendirmeye hazır hale getiriyoruz.
*Çikolata seçimi tamamen size kalmış aslında ama bitter, sütlü ve beyaz çikolatanın uyumuyla bu tarif çok leziz oluyor.
Kurabiye hamuru artık şekillendirmeye hazır.
*Eğer vaktiniz varsa hamuru şekillendirmeden önce yarım saat buzdolabında bekletebilirsiniz. 
5)Şekillendirirken tepsiye kurabiye toplarını aralıklı diziyoruz çünkü hamurumuz fırına girince hemen yayılıp yatsı şekil alacaktır. Ben bu aşamada dondurma kepçesinden yardım aldım. Siz normal kaşıkla da yapabilirsiniz. Arzu ederseniz bir tık daha minik şekil verebilirsiniz. Ancak çok küçültmenizi önermeyeceğim, boyut küçüldükçe kurabiyeniz kurulaşıcaktır.
6)Top top şekillendirdikten sonra, önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 10 dakika tutuyoruz. 10 dakika sonunda kurabiyeler ilk çıktığında size halen yumuşak izlenimi verebilir. Bu normaldir, tepside 5-10 dakika bekledikten ve hafif soğuduktan sonra dışı çıtır ortası yumuşak kıvama gelicektir.
*Önemli püf nokta ise, eğer fırında 10 dakikadan fazla tutarsak kurabiyemiz hem sert hem kuru olacaktır. Süreye dikkat etmemiz gerekiyor.
*Pişen 9 adet kurabiyem dışında harcımın geri kalanını(yarısı) buzdolabında 1-2 gün saklayacağım.
Şimdiden afiyet olsun.Sevgiler..


Yorumlar

Popüler Yayınlar