Vanilyalı Cupcake

Tam anlamıyla Cupcake hayranlarından olmasam da, aynı mazlemelerle yapabileceğim kremalı pasta fikri beni daha çok heyecanlandırsa da, bugün sizlerle bloğumda farklı bir reçete olarak yer almasını istediğim, Vanilyalı Cupcake tarifini paylaşacağım. Cupcake aslında aroma skalası çok geniş olan, hatta tatlı ve tuzlu lezzetlerin bile birarada kullanılabildiği reçetelere sahip, aroma çeşitliliği bakımından zengin olabilmeye musait küçük kekcik reçetelerinin basic adıdır diyebiliriz. Aromasını seçmek, süslemek ve ne şekilde ikramladığınız ise tamamen sizin damak zevkinize ve yaratıcılığınıza kalmış. Benim bugünkü kombinasyonum ise: Vanilyalı kek ile birlikte çikolatalı ganaj.
Fotoğraftaki cupcakelerin çikolatalı gibi gözüküyor olması sizi yanıltmasın, cupcake'in kendisi yani keki vanilyalı iken, üzerini süslediğimiz frosting'i yani kremasını çikolatalı yapmayı tercih ettim. Özellikle Vanilyalı kek reçetesi vermek istememin sebebi ise, kendi sevdiğiniz tat ve aromalarla farklı şekillerde kombinleyerek, uygulayabilmenizi kolaylaştırmak..Şimdiden afiyet olsun..Sevgiler..

Malzemeler
-120 gr. tereyağ
-1 su bardağı şeker
-2 yumurta
-125 ml. süt
-1,5 su bardağı un
-1 paket kabartma tozu
-1 tatlı kaşığı Vanilya Özütü veya toz vanilin
Frosting için;
-200 ml. krema
-100 gr. sütlü çikolata
-100 gr. bitter çikolata
-2 yemek kaşığı şeker
-1 çimdik tuz


Hazırlanışı
1)Öncelikle belirtmek isterim ki; eğer bir tart hamuru hazırlamıyorsak, temel tüm kek tariflerinde malzemelerimizi oda sıcaklığında kullanmamız malzemelerimizin daha kolay şekilde içiçe geçmesini sağlayacak ve homojen bir kıvama bizi ulaştıracaktır. Bu nedenle yumurta ve tereyağını dolaptan çıkararak bir miktar oda sıcaklığına gelmesini, soğuğunu kaybetmesini sağlamalıyız.
Bu Cupcake için ise sırasıyla, tereyağ, şeker, yumurta, vanilya özütü, süt, un ve kabatma tozunu ekleyip mixer yardımıyla karıştıracağız.
İlk aşamada, yumuşamış tereyağı ve şekeri karıştırma haznemize alıp yakaşık 3-4 dakika çırpıyoruz. 
*Benim toz şeker kavanozumda vanilya çubukları ve tohumları mevcut olduğu için şekerde siyah tohumları görmeniz olağan..
2)Sonrasında iki yumurtayı teker teker karışıma yedirerek bir 3-4 dakika daha karıştırıyoruz.
3)Yumurtalar karıştıktan sonra süt ve vanilya özütünü ekleyip, sütün de karışımımıza dahil olmasını sağlıyoruz. Bu aşamada tüm ıslak malzemelerimizi eklemiş oluyoruz.
4)Son aşama olarak ise elediğimiz un ve kabartma tozunu karışıma yediriyoruz. Eğer toz vanilin kullanacaksanız bu aşamada ekleyebilirsiniz.
5)Tüm malzemelerimiz artık homojen şekilde karıştığında kremamsı enfes bir kıvam elde etmiş olacağız.

6)Cupcake kağıtlarını yerleştirdiğimiz cupcake kalıbına kek harcımızı dağıtabiliriz. Bu aşamada ben dondurma kepçesi ile aktardım. Bir diğer seçenek olarak iki kaşık kullanarak biriyle harcı alıp, diğeriyle sıyırarak da aktarabilirsiniz. Bu noktada cupcake kalıbını tamamen değil, 3te ikisi dolacak şekilde dağıtıyoruz. Aksi takdirde kabardığında, kalıbından taşması muhtemel. Bu karışımdan tam 12 adet cupcake çıkıyor. 
7)170 derece fırında yaklaşık 15 dakika fırınlayıp, pişiriyoruz.

8)Kekimizi krema ile biraraya getirmeden önce tamamen sıcaklığını kaybettiğinden emin olmalıyız. Aksi takdirde üzerine sıkacağımız kremamızın şekil alması zorlaşacak ve eriyecektir.

Çikolatalı Ganaj'ın Hazırlanışı
1)Cupcake kreması olarak ben çikolatalı ganaj kullanmayı tercih ettim, arzu ederseniz bu kremada tamamen beyaz çikolata da kullanabilirsiniz. Veya pastacı kreması hazırlayıp meyveli şekilde de sunumlayabilirsiniz.
Ganaj için kremamızı kaynama noktasına getirip, ocaktan alıyoruz.
2)Çikolataları, şekeri ve bir çimdik tuzu kremaya katıyor, çikolataların erimesi için karıştırıyoruz. 
*Çikolatalı reçetelerde kullandığımız bir çimdik tuz, çikolata aromasını öne çıkaracak ve tadını daha belirgin hissetmemizi sağlayacaktır. 
3)Kremanın ısısıyla çikolatalar kolayca ve hızlı şekilde eridiğinde ganajımız hazır. Oda sıcaklığına geldiğinde kapaklı bir saklama kabına alıp tamamen soğumasını sağlıyoruz.

4)Bu aşamada kremayı direk sıkma torbasına almadım. Bunun nedeni ise krema buzdolabında tamamen soğuduğunda mixer ile çırparak, daha krem şantimsi bir kıvama benzemesini sağlıyoruz. Eğer çırpmazsak soğuk kremamız daha katı bir kalıp halini alacaktır. Bu şekilde kremayı sıkmamız ise çok çok zor olur..
5)Soğuyan ve çırpılan kremayı sıkma torbasına alıp, cupcakeleri arzu ettiğimiz şekilde süslüyoruz.
*Üzerlerindeki süsleme şekerleri bana yurtdışından gelmişti. Ancak Türkiye'de de pastacılık malzemesi satılan birçok yerden temin edebilirsiniz. Eğer elinizde mevcut yok ise beyaz çikolata rendeleyebilir, elinizde mevcut olan meyvelerle de hem lezzetlendirebilir, hem de görsellik katabilirsiniz.
Şimdiden afiyet olsun..Sevgiler..

Yorumlar

Popüler Yayınlar