Pizza Hamuru(İtalyan)


Eğer siz de benim gibi ince hamurlu pizzaları seviyor ve İtalyan usulü ince bir pizza yapma arzusundaysanız, şuan tam anlamıyla en doğru tariftesiniz. Daha önce sizlerle kepekli undan yaptığım farklı bir ince hamurlu pizza reçetesini paylaşmıştım. Bu seferki benim en favorim olan ve beyaz undan yapılan klasik İtalyan Pizzasıdır. Bu reçete ile ince çıtır çıtır olmasına rağmen kuru ve kaskatı olmayan tam bir italyan pizzası ortaya çıkıyor. Buna artı olarak ise hamurumuzu toplar halinde deep freeze'de saklayabiliyor, ihtiyacımız olduğunda 1,5-2 saatte kolay şekilde çözdürebiliyoruz. Tek seferde hamuru hazırlayıp, derin dondurucuda muhafaza etmek ve çözündüğünde aynı lezzeti içinde barındırması bana inanılmaz cazip geliyor. Pizza mı yesek derken anında evde olan malzemelerle mükemmel, italyan restoranlarında yediğimiz pizzalar ile birebir lezzetde pizzamızı anında kendim yapmış oluyorum.
Vereceğim tariften ise tam 6 kişilik orta boy pizzaya denk gelecek kadar hamur elde ediyoruz. Geriye kalan hamurları aşağıda göreceğiniz üzere, eşit parçalara bölüp kilitli buzdolabı poşetinde deep freeze'e atıyorum. Bu arada eğer Kitchenaid'e(herhangi bir stand mikseri de olabilir) sahipseniz hamurun yoğrulma aşamasında işiniz tamamen yarı yarıya kolaylaşıyor. Hamur yoğurmak için gücünüzü harcamıyor, stand mikseriniz hamuru yoğuruyor, size sadece şekil vermek ve malzemelerinizi hazırlamak kalıyor. Kesinlikle denemenizi öneriyor, şimdiden afiyet olsun diyorum. Sevgiler.

Malzemeler(6 kişilik)
Hamur için;
-6 su bardağı un
-2 su bardağı ılık su
-yarım su bardağı süt*
-4 yemek kaşığı zeytinyağı
-1 yemek kaşığı şeker
-1 tatlı kaşığı tuz
-1 paket instant maya*
*süt yerine tamamen tüm sıvıyı su olarak da kullanabilirsiniz, ben sütün hamura kattığı rengi ve verdiği dokuyu sevdiğim için kullandım.
*instant maya paketleri 10 gr.lık oluyor eğer yaş maya kullanacaksanız 1 paketin 4'te 1'ini kullanmanız gerekiyor.
*bu arada vurgulamak istediğim önemli bir nokta ise, evimizdeki su bardakları farklı boyutlarda olup hepsinin mililitresi farklılık göstermektedir. Tariflerimideki su bardağı ölçüsü ise Amerikan cup ölçüsüne denk gelmektedir ve 240ml.' liktir. 

Pizza Sosu için;
-1 yemek kaşığı salça
-1 tatlı kaşığı tatlı biber salçası
-1 su bardağından biraz az domates rendesi
-1 diş sarımsak ezilmiş veya granül sarımsak tozu
-1 veya 2 tatlı kaşığı kekik
-2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
-tuz ve karabiber

Üzeri için;
(3 pizza için)
-ince dilimlenmiş sucuk
-1 top mozarella
-2 paket rendelenmiş mozarella
-biber
-cherry domates

Hazırlanışı
1)Öncelikle mayamızı aktif hale getirmek için karıştırma haznemize, maya, ılık su, süt, zeytinyağı ve şekeri alıyoruz.(tüm sıvıları kullanıyoruz)Biraz karıştırıp 2-3 dakika mayamızın aktive olmasını sağlıyoruz.
*daha önce de bahsettiğim üzere maya ılık sıvı ve çok az şekerle daha kolay aktive olmaktadır. 

2)Sonrasında unumuzun tamamını ve tuzu hazneye ekliyoruz. Hamur aparatını kullandığımız stand mikserini orta hıza alarak, yaklaşık 7-8 dakika hamurun yoğrulmasını sağlıyoruz. 
*Bu noktada eğer stand mikseriniz yok ise, karıştırma kabına aldığımız unun ortasına yuvarlak açıyoruz, diğer tarafta karıştırdığımız mayalı sıvıyı unun orta kısmına alıp elimizle karıştırıyoruz. Hamur toparladığında, un serptiğimiz tezgaha alıp avucumuz yardımıyla yoğuruyor, hafif elimize yapışabilen bir kıvam haline getiriyoruz.

3)Hamurun yeterli yoğrulduğundan homojen bir yapıya kavuştuğundan emin olduğumzda, kıvamı aşağıdaki şekilde olacaktır.

4) Mayalanmaya bırakmadan önce kabımıza fırça yardımıyla zeytinyağı sürüp, hamuru o şekilde yerleştiriyoruz. Son olarak ise hamurun üzerine nemli bir mutfak bezi seriyor vaktimiz varsa 1,5-2 saat mayalanmaya bırakıyoruz. 

5)2 saat sonunda hamurumuz 2 katı hale gelmiş olacaktır.

6)Hamurumuzu tezgaha alıp 6 eşit parçaya bölüyoruz. Hamurun tezgaha yapışmaması için biraz un serpmemiz gerekmektedir. Böldüğümüz hamurları top şekline getirip bir yarım saat daha dinlemeye bırakıyoruz. Bu aşamada hamurların eşit bölünmesi için arzu ederseniz mutfak tartısı kullanıp milimetrik ölçümler yapabilirsiniz:))

7)Yarım saat dinlendirdikten sonra hamurun kullanacağım kadar adedini alıp, diğer kalanları yağlı kağıt serdiğim bir tabakla dondurucuya atıyorum. Şeklini kaybetmeden donduğundan emin olduğumda ise(yaklaşık 3-4 saat sonra) tek tek buzdolabı poşetlerine alıp deep freeze de muhafaza edebiliriz.

8)Hamurun ikinci mayalanma kısmında çok çok kolay olan pizza sosunu hazırlayabiliriz. Daha önce kullandığım sosun aynısı:
-1 yemek kaşığı salça
-1 tatlı kaşığı tatlı biber salçası
-1 su bardağından biraz az domates rendesi
-1 diş sarımsak ezilmiş veya granül sarımsak tozu
-1 veya 2 tatlı kaşığı kekik
-2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
-tuz ve karabiber

9)Malzemelerin hepsini karıştırdığımızda pizza sosumuz hazır.

10)Dinlenen top halinde pizza hamurunu ben direk fırın kağıdında elimle açıyorum, hem tezgaha yapışmamış oluyor hem de o şekilde kolayca fırın tepsisine bir kerede kaydırarak alıyorum. Hamuru biraz parmaklarınızla bastırarak açmaya başlayın sonrasına iki elimizle havada kenarlarından tutup, hafif hafif döndürerek esnetelim. Bu aşamada yırtılmamasına özen gösterelim. Yırtılsa bile birleştirip farklı bölümü inceltmektense yama yapmanızı tavsiye edeceğim.
Ben bu sefer aynı malzemelerden 3 farklı pizza yaptım:


Önceden ısıtılmış fırında, altlı üstlü programda 200 derecede yaklaşık 8-10 dakikada pişecektir.
Şimdiden afiyet olsun sevgiler.

Yorumlar

Popüler Yayınlar