Limonlu Kek


Amerikalı ünlü patisseri şefi olan Anna Olson'un tariflerini ve pastacılıkla ilgili tekniklerini zevkle ve merakla takip ediyorum. Pastacı şefi olmanın tüm gerekliliklerini tam anlamıyla yerine getiren, dünyaca ünlü bir şef kendisi. Bu tarif ise kendisinin tariflerinden geliştirildi. Daha önce klasik sade bir pasta tabanı olarak uyguladığı reçeteyi ben bu sefer limonlu kek versiyonu olarak revize ettim. Bugüne kadar kendimce limonlu bir kek tarifi geliştirme ihtiyacı duymamıştım.. Bunun sebebini ise, açıkcası hepimizin bildiği o ünlü markanın halihazırda mevcut olan limonlu kek ununun hem yaygın olması hem de işimi kolaylaştırmasıydı. 
Ancak geçtiğimiz günlerde Metro'da karşıma Naturelka adlı bir markanın limon kabuğu tozu ürünü çıktı. Üzerinde kek,pasta, kurabiye vs. gibi ürünlerde kullanılır ibaresi tabiki beni cezbetti ve hemen satın almaya yönlendirdi. Kafamda deli tarifler dolaşırken ilk olarak Limonlu bir kek yapmaya karar verdim. Limon Kabuğu tozunu bu tarifimde ilk defa kullanıyorum ve yeterince de memnun kaldım diyebilirim. Limonun aroması keke geçmiş ve tam anlamıyla mis gibi limon kokan bir kek haline gelmişti.. Bana kalsa ben bu kekin üzerine bir de limonlu şerbet mi desem glaze mi desem, keke ıslaklık verecek herhangi bir sos hazırlama yaratıcılığındaydım ta ki eşim sade şekilde yesek önerisini getirene kadar.. Bu seferlik sadece pudra şekeri ve mevsim meyveleri ile sunsam da, ilerleyen günlerde kesinlikle yaratıcılığımı kullanacağım birkaç reçete daha paylaşacağım. Bu arada evet halen spora devam ediyorum ve limonlu keki de haftasonu kaçamakları başlığı altında uyguladım:) Bugün ise içimden size ve kendime bir motto bildirmek geldi: 'Siz siz olun sizi olduğunuz gibi kabullenmeyen, değiştirmeye çalışan insanlardan arkanıza bakmadan kaçın. Bilin ki sizin özverinizi ve zamanınızı haketmiyorlar.' Sevgiler.

Malzemeler
-1 su bardağı şeker
-1,5 su bardağı un
-100 gr tereyağ
-yarım su bardağı süt
-2 yumurta
-2 tatlı kaşığı vanilya özütü
-1 paket kabartma tozu
-yarım çay kaşığı tuz
-2 dolu tatlı kaşığı Naturelka limon kabuğu tozu
veya
-2 limon kabuğunun rendesi

Hazırlanışı
1)Klasik kek hazırlama stilinin dışında, Anna Olson ilk olarak kuru malzemeleri karıştırma kabına/stand mixerinin haznesine alarak keke başlıyor. Şeker, un,kabartma tozu, tuz ve 2 tatlı kaşığı limon kabuğu tozunu malzemelerin eşit dağılması için karıştırıyoruz. 
2) Malzemeler listesinde bahsettiğim limon kabuğu tozunun da nasıl bir görünüme sahip olduğunu sizinle paylaşmak istedim. Pastacılıkta limon aromasının olmasını arzuladığınız tüm reçetelerde kullanilabilir. Birkaç yaratıcı tarifle daha kullanırım kendisini.
3)Gelelim tarife, oda sıcaklığında olan küp küp kesilmiş tereyağını kuru malzemelerimizle birlikte yaklaşık 3-5 dakika karıştırıyoruz. Karıştığında içinde minik minik tereyağ parçaları hafif belirgin kalıyor.
4)Sonrasında, yarım su bardağı sütün içine 2 yumurtayı kırıp, 2 tatlı kaşığı vanilya özütünü ekleyip ön bir karıştırma yapıp, karıştırma haznesine ekleyip yaklaşık 5-7 dakika daha yüksek devirde çırpıyoruz. 
5)Tereyağ kullandığımız için, kek karışımı biraz daha katı olacak.
6)Karışımımızın tamamen hazır olduğundan emin olup, spatula yardımıyla, yağlı kağıt yerleştirdiğimiz kare kek kalıbına alıyoruz. Arzu ederseniz baton kek kalıbı da kullanabilirsiniz. 
*Harcımızın miktarı büyük kelepçeli kalıplar için uygun olmayacaktır. 
7)Önceden ısıttığımız 175 derece fırında yaklaşık 25-30 dakika pişiyor. Fırından çıkarmadan kürdan testi ile kekin tam anlamıyla piştiğinden emin oluyoruz. 
8)Kek soğuduktan sonra, eşit 9 parçaya keserek, üzerine pudra şekeri servis ederek sunumlayabiliriz. Şimdiden afiyet olsun.

Yorumlar

Popüler Yayınlar