Çin Usulü Sebzeli Tavuk

İstanbul'da havanın bir anda 3-4 derece düşmesiyle ben de şifayı kaptım diyebilirim. Televizyon karşısında ıhlamur eşliğinde dinlenirken, anı keyifli hale getirebilecek en güzel şey halihazırda mevcut olan fotoğraflanmış reçetelerimi bloğumla kavuşturmak diye düşündüm ve yazmaya koyuldum. Eklenmeyi bekleyen enfes tarifim ise biraz klasikleşmiş de olsa Sebzeli Çin Usulü Tavuk. Jülyen kesilmiş sebzelerin ve tavukların soya sosuyla biraraya gelmesi mükemmel lezzeti yakalamasını sağlıyor. Malzemelerin jülyen kesilmesi biraz vakit alsa da son derece kurtarıcı ve pratik bir tarif olması da cabası. Ben bu sote sebzeleri noodle için de kullanıyorum. Hatta tavuklu arzu ederseniz direk noodle ile de karıştırabilirsiniz. Tek uygulandığında ise yanına yasemin pilavı çok yakışıyor, birlikte denemenizi tavsiye ederim. Şimdiden afiyet olsun..Sevgiler..

Malzemeler
-3 parça jülyen kesilmiş tavuk göğüs
-1 adet soğan
-2-3 diş ezilmiş sarımsak
-1-2 adet kırmızı kapya biber
-1 adet sarı kaliforniya biber
-2 adet havuç
-3-4 ağaç brokoli
-2-3 dal taze soğan
-2 yemek kaşığı esmer şeker
-1 dolu tatlı kaşığı toz zencefil(taze de kullanabilirsiniz)
-4-5 yemek kaşığı soya sosu
-karabiber
-zeytinyağı

Hazırlanışı
1)Öncelikle biraz zeytinyağı eklediğimiz wok tavasında jülyen kesilmiş tavuk parçalarını yaklaşık 8-10 dakika orta ateşte pişiriyoruz. Tavuk ve sebzeleri ayrı soteleyip daha sonra biraraya getireceğiz.

2)Tamamen piştiğinden emin olduğumuz tavukları kenara farklı bir tabağa alıp, bekletiyoruz. Bu etapda sebzeleri soteleyeceğiz

3)ilk olarak kuru soğanı yarım ay şeklinde, biberleri ve havuçları ise jülyen(ince uzun kesme şekli)şekilde kesiyoruz. Bu aşamada minimetrik sonuçlar beklemesek de ortalama tüm sebzelerin aynı boyutta kesilmesine özen gösteriyoruz. Brokolileri ise uzunlamasına kesip, lokmalık şekilde küçültüyoruz.

4)Tavukları pişirdiğimiz wok tavasına biraz daha yağ ekleyip tüm sebzeleri aktarıp, sotelemeye bırakıyoruz. Normalde sizin de bildiğiniz üzere Çin mutfağında sebzeler çok az pişer ve daha diri kalması sağlanır. Ancak kendi mutfağınızda seçim tamamen sizin tamak tadınıza kalmış. Nasıl arzu ederseniz o şekilde pişirin.

5)Sebzeleri sotelenmesi için yaklaşık 7-8 dakika ocakta tutuyoruz. 

6)Sotelediğimiz sebzelere, soya sosu, sarımsak, esmer şeker, zencefil ve karabiberi ekleyip 2-3 dakika daha sebzelerin sosla özdeşleşmesi için ocakta tutuyoruz.
*Soya sosu fazlasıyla tuzlu olduğu için, soya sosu kullandığımız hiçbir reçetede tuz kullanmıyoruz. Bir diğer nokta ise soya sosu ile esmer şeker birbirine inanılmaz yakışan ve birbirini tamamlayan 2 tat. Soya sosunu kullandığınız reçetelerde çok az da olsa kullanmanızı tavsiye ederim. 

7)Son olarak ise sebzeler ve tavukları biraraya getiriyoruz. Bu aşamada ince uzun parmak boyutunda kestiğimiz taze soğanları da sotemize ekleyebiliriz. Ben bu sefer taze soğan kullanmadım.

8)2-3 dakika da bu şekilde soteledikten sonra yemeğimiz sunuma hazır.
Şimdiden afiyet olsun..Sevgiler.


Yorumlar

Popüler Yayınlar