Izgara Somonlu ve Sebzeli Noodle

Noodle denince bizim evde akan sular duruyor. Her daim tüketmeye hevesli olduğumuz, hem lezzetli hem de hazırlaması çok kolay bir Çin makarnasıdır kendisi. Soya sosu bizim evde rağbet gördüğü için, Çin mutfağından soyalı birkaç farklı reçeteyi mutfağımda uyguluyorum. Normalde sebzeli noodle'ı tek başına çok fazla hazırlıyoruz ancak somonlu versiyonunu ise değişik ve farklı bir menü yemek istediğimiz zaman hazırlıyorum. Bu şekilde hem somonu farklı bir lezzetde yemiş oluyoruz hem de kendimizi şımartmış ve noodle'ımızı da yemiş oluyoruz. Ben mutfakta yaratıcı olmanın gerekliliğine inananlardanım, dünya mutfağından kendi damak tadımıza uyan veya ufak farklılıklar ve değişikliklerle damak tadımıza uydurduğum birçok reçeteyi mutfağıma taşıyorum. Çin Mutfağında bizim damak tadımıza en çok uyan lezzetleri ise soya sosu ve zencefille lezzetlendirilmiş makarnalar, pilavlar, et, tavuk ve balıklarıdır. Evet Çinliler mutfaklarında bizden farklı mucizeler yaratmasalar da, soya sosları uyguladıkları reçeteye inanılmaz bir lezzet katıyor. İşte sizlere soya soslu enfes bir reçete.. Şimdiden afiyet olsun..

Malzemeler
-1 kırmızı kaliforniya biberi
-1 sarı kaliforniya biberi
-1 büyük havuç
-1 adet kuru soğan
-3-4 dal taze soğan
-2-3 diş sarımsak
-1 çay kaşığı toz zencefil(taze de olur)
-1 dolu yemek kaşığı esmer şeker
-3-4 yemek kaşığı soya sosu
-yarım çay kaşığı karabiber
-susam yağı veya zeytinyağı

-yarım paket noodle(çin makarnası)
-2 parça somon

Hazırlanışı
1)Çin mutfağında sebzeler genellikle jülyen şekilde kesilir(ince uzun) ve biraz diri kalacak şekilde az pişirilir. Noodle için ilk olarak taze soğan dışındaki sebzeleri jülyen şekilde aynı boyda kesmeye özen gösterip, sıcak wok tavasına alıyoruz. Kuru soğanı yarım ay şeklinde kesip, sarımsağı rendeliyor veya sarımsak aparatıyla eziyoruz. Tüm bu malzemelerimizi az yağda yaklaşık 7-8 dakika çevirdikten sonra aynı boyda kestiğimiz taze soğanı da tavaya ekleyebiliriz.


2)Diğer aşama olarak zencefil, esmer şeker, karabiber ve soya sosunu sebzelere ekleyip, 2-3 dakika daha wok tavada döndürüyoruz. Eğer taze zencefiliz varsa onu da rendeleyebilirsiniz ama yoksa toz zencefil de her zaman işinizi görecektir. 


3)Diğer tarafta ise noodle'ları paket üstündeki pişirme süresine göre kaynatıyoruz. Genellikle 4-5 dakika kaynar suda haşlanması yetiyor. Bu arada genelde Noodle paketlerinin içinden toplam 6 kare çıkıyor. Ben 2 kişi için genelde 3 parçasını kullanıyorum.

4)Haşlanan noodle'ları süzüp, sebzelerin yanına alıp 2 dakika daha o şekilde tavada çevirip, hem sosla özdeşleşmesini hem de sebzelerle biraraya gelmesini sağlıyoruz.


5)Noodle'lar servise hazır, isterseniz bu şekilde de tüketebilirsiniz. Biz bu şekilde daha çok tüketiyoruz diyebilirim:)

6)Izgara somon tarifini de daha önce farklı bir yazıda detaylı anlatmıştım. Özet geçmek gerekirse yaklaşık 250-300 gr olan 2 parça somon filetolarını karabiber, sarımsak ve zeytinyağı ile marine edip, ızgara tavasında tüm taraflarını pişiyoruz. Her tarafı için orta ateşte yaklaşık 5 er dakika pişirmeniz yeterli olucaktır. 

Servis ederken ise Noodle'ları kaseye aldıktan sonra, üzerine somon parçamızı yerleştiriyoruz. Arzu ederseniz damak tadınıza göre tekrar soya sosu gezdirebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Sevgiler.

Yorumlar

Popüler Yayınlar