Belçika Çikolatası mı? İsviçre Çikolatası mı? Hangisi sizin favoriniz?


Çikolata severler işte keyifle okuyacağınıza inanındığım bir yazı ile karşınızdayım. Bugün sizinle çikolata üzerine bir yazı paylaşacağım.
Konu çikolata olduğunda dünyada kabul görmüş ve beğenisi yüksek olan iki milletin ürettiği çikolata çeşidi karşımıza çıkıyor: Belçika ve İsviçre. İki çeşidin de kendi özgü dokusu ve farklılıkları olsa da, dünyadaki yaygın bilinirlikleri bizi karşılaştırmaya yönlendirebiliyor. Bu noktada benim değinmek istediğim,  hangisinin en iyi çikolata çeşidi olduğu değil, iki çeşidi birbirinden ayıran özellikler olacak. Kendi fikrimi belirtmem gerekirse, bence en iyi çikolata çeşidi diye genel bir yargıya varmak doğru olmaz. Damak tadı subjektif bir olgudur. Siz kakao aroması daha baskın olan bir çikolatayı lezzetli bulurken bir başkası kremamsı bir dokuya ve tada sahip bir çeşidi lezzetli bulabilir. Bir başka deyişle sevdiğimiz çikolata çeşidi üretilenin en iyisi demek anlamına gelmez. Bu nedenle Belçika Çikolatası da İsviçre çikolatası da farklı geleneksel tatların yorumlanma şeklidir. 

Bu noktada sizinle ilk olarak bu iki çikolata çeşidini birbirinden ayrıştıran özelliklere değinerek başlamak istiyorum.

İlk olarak, yapısal olarak incelediğimizde İsviçre çikolatası içeriğinde kakao yağını barındırmaktadır. Belçika çikolatsına oranla içeriğindeki süt daha yoğundur. Yoğun sütlü içerik ise yapısının daha kremamsı ve yumuşak bir dokuya ve tada sahip olmasını sağlar. Buna artı olarak İsviçre çikolatasının şeker oranı daha yüksektir. Genel olarak İsviçre çikolata üreticileri çekirdeklerini Güney Afrika ve Güney Amerika'dan temin etmektedir. Kısaca özetlemek gerekirse; İsviçre çikolatasının süt ve şeker oranı daha fazladır. Bu da yapısının daha kremamsı olmasını sağlar. İsviçre çikoltasının en ünlü markalarından bazıları ise, Lindt ve Toblerone dur.

Gelelim Belçika çikolatasına: İsviçre çikolatasından farklı olarak, Belçika çikolatası kakao oranı daha yüksek bir çeşittir. Pralin ve türüf çeşidi çikolatalar ilk olarak Belçika çikolata üreticileri tarafından yapılmıştır. Belçika çikolataları daha aromalı ve egzotik çeşitlere sahiptir. Daha yaygın olarak çikolataları dolgulu ve farklı aromalarla üretmeyi tercih ediyorlar. Hatta bu konuda fazla yaratıcı ve yorumlayıcı oldukları söylenebilir. Bir başka deyişle çikolatayı farklı aromalar ile çeşitlendiriyorlar. Belçikalı üreticiler ise kakao çekirdeklerini genellikle Kongo dan satın alıyorlar. Dünyaca ünlü Belçika çikolata markalarından bazıları ise; Godiva, Callebaut ve Guylian dır. 

İki farklı çikolata çeşidinin farklı belirleyici özelliklerinden bahsettikten sonra, hangisinin en iyi çikolata çeşidi olduğunu sormanın çok doğru olmayacağını vurgulamak isterim. İkisinin de kendine özgü aromaları, yapısal farklılıkları ve farklı üretim şekilleri mevcuttur. Kimimiz için çikolata her türlü lezzetlidir. Bu farklıların farkında olmayan çok fazla insan için çikolata çikolatadır. Bu detaylar onlar için önemli değildir. Onlar için kakao çekirdeğinin her türlü yorumlanmış hali çikolatadır. 

Bir başka bakış açısında ise, kakao oranın yüksek olması o çikolatayı daha lezzetli ve aromalı kılacağıdır. Dünyaca ünlü şefler reçetelerinde genellikle yüksek kakao oranına sahip çikolata çeşitlerini tercih ederler. Ancak ben ise bu konuda genelleme yapmanın çok doğru olmadığını düşüyorum. Bence yüksek ve iyi kalite kakao çekirdeği kullanılarak üretilmiş bir çikolata en iyiye aday olmaya yakındır. Süt oranı ve kakao oranının fazlalığı ve azlığı damak tadımıza ne şekilde hitap ettiği ile ilgilidir. Benim en favori markam bir İsviçre markası olan Lindt çikolatalarıdır. Aynı zamanda pasta ve keklerim de ise Callebaut çikolata da favorimdir. Mesela Guylian her daim free shop dan aldığım en sevdiğim çikolatalardandır. Sonuç olarak hem Belçika hem de İsviçre çikolata markalarından favorilerim mevcuttur. Bu markalar dünyada bilinen, yüksek pazar payına sahip ve en iyi kalitede çikolata üreten firmalardır. Umarım çikolataya ilgi duyan kişiler için aydınlatıcı bir yazı olmuştur.
Sevgilerimle.



Yorumlar

Popüler Yayınlar