Vanilyalı Dondurma

Yaz başından beri almak istediğim, ne zaman baksam stokta olmayan ve sorduğumda ise 'ay sonunda gelecek' gibi geçiştirme bir cevap aldığım Kitchenaid'in Dondurma haznesine sonunda sahip oldum. Dondurma makinesi olarak birçok profesyonel çeşitler mevcut olsa da, halihazırda Kitchenaid tezgah mikserime uyumlu ev tipi, kolay ve basit aksanlı dondurma aparatını almayı tercih ettim. Çıkardığı sonuçtan da son derece memnun olduğumu belirtmek isterim. Haznesi buzluğumda çok yer kaplayacak gibi gözükse de, kendi dondurmanızı evde yapabiliyor olmanız bir ayrıcalık.. Yaz sonuna yaklaşmış olsak da, en azından 2-3 dondurma ve sorbe tarifi paylaşmayı planlamaktayım. 
İlk olarak ise, çok hafif tada sahip olan, dondurmanın kraliçesi ilan edebileceğimiz Vanilyalı Dondurma reçetesini uyguladım. Bu tarif, içindeki gerçek vanilya tohumlarından dolayı enfes bir vanilya aromasına sahip. Tüm tatlarla uyumu mükemmel olabileceği için ister meyveyle isterseniz de tatlıların yanına bir top ekleyerek ikramlayabilirsiniz. Gelelim biraz tariften bahsetmeye..
Sanılanın aksine bence evde dondurma yapmak o kadar da zor değil. Hatta dondurma makinesine sahipseniz işiniz çok da kolaylaşıyor diyebilirim. Eğer bir dondurma makineniz yoksa yine de bu tarifi uygulayabilmeniz için size püf noktalar vereceğim. Şimdiden afiyet olsun. Sevgiler.


Malzemeler
-400 ml süt
-400 ml krema(2 paket)
-3 yumurta sarısı
-3/4 su bardağı şeker
-2-3 vanilya çubuğu
-yarım çay kaşığı tuz

Hazırlanışı
1)Dondurmanın dondurucuya atılmamış hali muhallebinin biraz farklı versiyonudur. Bu sebeple biz de dondurma yapmak için farklı bir muhallebi hazırladığımızı varsayalım. İlk olarak, krema, süt ve vanilya tohumlarını bir tencereye alıp ısınmaya bırakıyoruz. 
*kaynamaya yakın ocaktan alıp yumurtalı karışımı ekleyeceğiz.
*bu arada vanilya çubuğunun da aromasının geçmesi için çubukları da süt ve krema ile pişirmenizi öneririm. 
2)Krema ve süt orta ateşte ısınırken, diğer tarafta farklı bir karıştırma kabına yumurta ve şekeri alıp krema kıvamını alıncaya kadar çırpıyoruz. Daha sonra bu ikiliyi biraraya getireceğiz. 
3)Yumurta ve şeker homojen bir kıvam aldıktan sonra, ocakta olan karışımımıza dikkatli şekilde yedireceğiz. Yumurta sıcakla buluştuğunda hemen pişip yapısı değişeceği için öncelikle sıcak karışımımızdan bir kepçe alıp yumurta ve şeker karışımına ekliyoruz. Bu kepçe ile karışımı sıcağa alıştırıyoruz.
4)Çok iyi karıştırdıktan sonra tüm yumurtalı karışımı tencereye alıp 5-10 dakika daha karıştırarak pişiriyoruz. 
*Bu şekilde muhallebiden biraz sıvı bir kıvam almasını sağlıyoruz.
5)Dondurmanın karışımı hazır, sadece kıvam alması için soğutup dondurma makinesine alacağız. (vanilya çubuklarını çıkartmayı unutmuyoruz)
Bu aşamada tenceremizi soğutmak için buzlu bir kabın içine oturtup, karıştırark soğutabiliriz. Bir diğer seçenek ise tencere ılındıktan sonra buzdolabında 4-5 saat bekletip, dondurma makinesine almak olabilir. 
*Dondurma makinesinin soğuk haznesinde dondurma yavaş yavaş karışarak hava alıyor ve buzlanmadan dondurma kıvamını alıyor.
6)Makinada yaklaşık 15-20 dakika döndükten sonra dondurmamız tamamen klasik kıvamına kavuşuyor.
7)Şuan tam servis edilecek kıvamdan biraz daha yumuşak, deep freeze de biraz donduktan sonra servise hazır.
*bu aşamada dondurmayı saklamak için, ben kapaklı plastik bir saklama kabı tercih ettim.
Bir gece donduktan sonraki kıvamı:
*Gelelim dondurma makinesine sahip olmayanlara.. Eğer makineniz yoksa, dondurma karışımını hazırladıktan sonra 3-4 saat buzdolabında bekletip tamamen soğutuyoruz. Sonrasında buzlukta saklayacağımız kaba alıp, deep freeze'e alıyoruz. Ancak bu noktada yarım saat arayla dondurmayı karıştırıp tekrar donmaya bırakmamız gerekiyor.  Burada amacımız dondurmamızın kalıp buz şeklini almaması ve daha fazla hava almasını sağlamak. Bir başka deyişle buzlanmasını önlemeyi ve standart dondurma kıvamını vermeyi amaçlıyoruz. Bu şekilde 4-5 kere karıştırırsanız doğru kıvamı elde edeceğinizi düşünüyorum.
Şimdiden afiyet olsun. Sevgiler.

Yorumlar

Popüler Yayınlar