Mercimek Köftesi

Farklı mutfaklardan yeni tarifler denemeyi çok sevsem de vazgeçemediğim klasik tatlarım vardır benim. Mercimek köfte bunların başında gelir diyebilirim. Bu tarifim ise tam garantidir. 7-8 senedir uyguladığım bir tarif olduğunu gözönünde bulundurursak, birçok denemeden sonra en banko reçete ile karşınızdayım. Şimdiden afiyet olsun..


Malzemeler
-1 su bardağı kırmızı mercimek
-1 su bardağı ince bulgur
-1 demet maydanoz
-6-7 dal taze soğan
-1 büyük kuru soğan
-1 dolu yemek kaşığı domates salçası
-1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
-1 limon suyu
-1 diş sarımsak(veya 1 tatlı kaşığı granül sarımsak)
-2 tatlı kaşığı kimyon
-1 tatlı kaşığı karabiber
-Yarım çay bardağı zeytinyağı
-Tuz
*Arzu ederseniz pul biber de ekleyebilirsiniz. Ben acı tüketmediğim için tercih etmiyorum.
*Mercimeği 3 bardak su ile kaynatıyoruz. 

Yapılışı
1)Öncelikle mercimeğimizi yıkıyoruz. Daha sonra 3 bardak su ile orta ateşte pişirmeye alıyoruz.
*1'e 3 su mercimekler için her zaman garanti bir oran oluyor. Bu orandan şaşmamanızı tavsiye ediyorum.
2)Mercimekler kaynarken ayrı bir tavada küp küp doğranmış kuru soğanımızı biraz zeytinyağı, domates salçası ve biber salçasıyla kavuruyoruz. Sonradan bulgur&mercimek ikilisine ekleyeceğiz.
3)Yeşillikleri yıkayıp ince şekilde doğrayıp en son harcımıza eklenecek şekilde bekletiyoruz.
4)Diğer yanda kaynayan mercimekleri ara ara kontrol ediyoruz. Suyunu çekip kıvam aldığında, ateşten alıp içine bir bardak ince bulgurumuzu ekliyoruz.Tencerenin kapağını kapatıp bu ikiliyi dinlenmeye bırakıyoruz.
5)Bulgur şiştiğinde ve harç ılınınca, kuru soğanlı salçamızı, baharatlarımızı ve limonu ekliyoruz. Zeytinyağını az az kıvamını bozmayacak şekilde ekliyoruz. 
6)Son olarak ise yeşillikleri ve tuzunu ekleyip, şekil veriyoruz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar