Fırında Bezelyeli Köfte

Ramazanın da devam etmesiyle bu haftaya Fırında Bezelyeli Köfte tarifiyle başlamak istedim.. Eğer zaman zaman klasik köfte tariflerinden sıkılıyorsanız, farklı tatlar arayışındaysanız, bu tarif tam size göre. Üstelik çok az zeytinyağı kullandığım bol bezelyeli, son kalan yaz domatesimle yapılmış hem sağlıklı hem leziz bir tarif. Verdiğim tariflerden anlayacağınız üzere, bezelye benim mutfağımda çok kullanılıyor, eşim de seviyor ben de.. Umarım siz de sever, sofralarınızda uygularsınız.. Şimdiden afiyet olsun:))

3-4 kişilik 
180 derece

Malzemeler
-300-350 gr kıyma
-2 yemek kaşığı ince bulgur
-1 soğan rendesi
-2 tatlı kaşı granül sarımsak
-1,5 tatlı kaşığı kimyon
-1 çay kaşığı karabiber
-1 kilo bezelyenin ayıklanmış hali(yaklaşık 2 büyük su bardağı oluyor)
-2 orta boy havuç
-tuz
Sosu için;
-2 bardak domates rendesi
-1 yemek kaşığı domates salçası
-1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
-baharatlar
Hazırlanışı
1)İlk olarak köftemiz için kıymaya, rende soğan, 2 kaşık ince bulgur, kimyon, karabiber, granül sarımsak ve tuzu ekliyorum. Son olarak ise göz kararı biraz zeytinyağı ekleyip karıştırabiliriz. Daha sonra kıymayı top top şekillendirip fırın kabımıza yerleştiriyoruz. Köfteleri bezelye ile biraraya getirmeden önce yaklaşık 10-15 dakika fırında ön pişirme uyguluyoruz.
2)Köfteler ön pişirmedeyken, sosumuzu hazırlıyoruz. Domates sosu için 1,5-2 su bardağı domates rendesi, biber ve domates salçamız, sarımsak, karabiber ve tuz kullanacağız. Öncelikle göz kararı sıcak suyla salçalarımızı açaçağız.
3)Sonrasında domates rendesi ve baharatları ekleyip karıştığından emin olacağız. 
4)Köftelerimizin üstü kızardığında fırından alıp, bezelyemizi, küp küp kestiğimiz havuçları ve üstüne sosumuzu ekliyoruz.
5)Sosun kabı tamamen doldurmamasına dikkat edelim ve ona uygun bir fırın kabı seçelim aksi takdirde hafif taşma olup, fırınımızı fazlasıyla kirletebilir.
*Bu arada eğer fırına en ufak şekilde bile sosun sıçramasını istemiyorsanız, son olarak üzerini folyo ile kaplayıp o şekilde fırına verebilirsiniz.
6)Tüm aşamaları tamamladıktan sonra artık köftemizi tekrar fırına verebiliriz. Yaklaşık yarım saat hatta 45 dakika daha 180 derece fırında pişiriyoruz.
Şimdiden afiyet olsun, sevgiler.

Yorumlar

Popüler Yayınlar